Küçük İşletmeniz Nasıl Markalaşır? Küçük İşletme Markalaşması İçin En İyi Kılavuz
Marka kimliği nedir?
Marka kimliği, ürününüzü öne çıkaracak şeylerin toplamıdır. Bir marka sizi rakiplerinizden farklı kılar. Kimlik, ayırt edici bir isim, bir logo, bir ticari marka ve bir slogan aracılığıyla verilir. Bu özellikler müşterilerinizin adınızı hatırlamasını sağlayacaktır. Markalaşma doğru yapılırsa, çalıştığınız ürün veya hizmet kategorisi denilince de markayı hatırlayabilmelidir.
Bir marka yaratmanın önemi basit bir gerçekle anlaşılabilir: profesyonel marka hizmetleri bulabileceğiniz markalaşmaya adanmış koca bir endüstri var . Markalaşma, web tasarımınızdan logo tasarımınıza kadar her şeyi içerebilir.
Bireyselliğe Odaklanmak
Bir üründen fazlasını yaratmanın ilk adımı, bir birey yaratmaktır . Evet, doğru okudunuz. Markanıza bir kimlik vermek, ona bir birey gibi davranmanız gerektiği anlamına gelir.
Bireyin kendisini diğer bireylerden farklı kılan bir kimliği vardır. Peki, markanız bir birey olsaydı nasıl görünür ve nasıl konuşurlardı?
Bir kalem ve defter alın ve markanızı bir birey olarak nasıl gördüğünüzü çizin. Markanız bir insan olsaydı nasıl olurdu?
Bu yöntem sadece size değil, birlikte çalışabileceğiniz tüm markalaşma uzmanlarına da yardımcı olacaktır.
Herhangi bir büyük markaya bakın ve her birine nasıl bir kişilik verildiğini göreceksiniz. Apple kendini yenilikçi olarak tanımlıyor, Nike heyecan dolu ve Coca-Cola mutluluğun simgesi.
Markanızın Anlamını Açıklayın
Küçük işletme markanızı oluşturma sürecinde kişiliğin öneminden bahsettik. Gelelim markanızın motivasyonuna ve anlamına.
Bu faktör, markanızın amacını ve hedeflerinizi açıklar. Örneğin, müşterinize karşı nazik ve tatlı davranabilirsiniz, ancak marka olarak neyi temsil etmek istediğiniz konusunda net değilseniz, o zaman biraz sorunlu olabilir.
Bu nedenle oturup markanızın bir kişiliğini çizerken, amacınızı ve hedefinizi de netleştirmeniz gerekir . Bu, istediğiniz ile ihtiyacınız olan arasında çelişkiler yapmaktan kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Çerçeveli bir anlam, kendisi hakkında çok net bir fikri olan bir marka tasarlamanıza yardımcı olabilir.
Ayrıca, müşteriler anladıkları ve daha kolay ilişki kurabilecekleri markalara da ilgi duyarlar.
Müşteri Tabanınızı Belirtin
Marka kişiliğinizi tasarladıktan ve onu nasıl sergileyeceğinize karar verdikten sonra, sıra piyasaya bir göz atmaya geldi. İlk olarak, müşteri tabanınızın ana özelliklerini özetlemelisiniz. Müşteri tabanınız, ürününüzü satmak istediğiniz kişilerdir. Örneğin, çocuk bezi satıyorsanız, aklınızda gençler olamaz. Aynı şekilde, reşit olmayanlara alkollü içeceğin tanıtımını yapamazsınız; bu aslında bir suçtur.
Bu yüzden yapmanız gereken bir sonraki şey, hedeflemek istediğiniz yaş sınırını, cinsiyeti, yeri, mali durumu ve hatta eğitim geçmişini belirlemektir. Bir veya daha fazla alıcı kişisi oluşturmak iyi bir fikir olabilir .
Bu adım aynı zamanda ürününüzü tasarlamanıza ve tanıtmanıza da yardımcı olacaktır.
Logonuzu Oluşturun
Şimdiye kadar bir marka yaratmalıydınız ve kimliğini şekillendirdiniz. Hedeflemek istediğiniz insanlardan bile eminsiniz. Şimdi logonuzun zamanı geldi.
Küçük işletme markalaşması da dahil olmak üzere marka bilinci oluşturma için bir logo gereklidir. Küçük bir örgü işletmesi kurmayı planlayan birinin bile, müşterilerinin onları tanımasına yardımcı olacak uygun bir logoya sahip olması gerekir.
Logonuzun markanızın yüzü olarak hareket etmesini istiyorsunuz. Logo, markanızın anlamını, kimliğini ve adını temsil edecektir. Bundan böyle, zamanı geldiğinde, özel bir logo tasarım şirketine yatırım yapmaktan çekinmeyin . Bu tür şirketler, müşterinizin uzun süre hatırlayacağı profesyonel görünümlü bir logo verebilir.
Çevrimiçi Varlık
Hangi sektörde olursanız olun, muhtemelen bir web siteniz olması gerektiğini söylemeye gerek yok.
Her şeyin sadece birkaç tıklama ya da dokunuş uzağınızda olduğu bir zamanda yaşıyoruz. Potansiyel müşterilerinizin olduğu yerde olmalısınız . Ve çoğu zamanlarının çoğunu internette geçiriyor.
Ayrıca, çevrimiçi bir varlık, şirketinizin güvenilirliğini ve konumunu artırır. Ürünlerinize, markanızın kişiliğine dayalı ve müşterilerinizin kolayca erişebileceği bir web sitesi oluşturun.
Topluluğunuzu Genişletin
Topluluğunuzu genişletmek, mevcut ve potansiyel müşterilerinizle bağlantı kurmak anlamına gelir.
Müşteriler kendilerine değer veren markalara tapar ve değer verirler ve genellikle onlara daha sadıktırlar. Yalnızca topluluklarını birbirine bağlayarak ve genişleterek kazanç sağlayan birkaç endüstri devi var. Ancak, yeni bir girişim ve nispeten küçük bir işletme olarak da yapabileceğiniz şey budur.
Bunu yapmanın en iyi yolu, bazı yerel ama etkili kişiliklere yaklaşmak ve ürünlerinizle onlara ulaşmaktır. Yerel blogcular ve vlogger’lar, işinizi büyütmenin harika yollarıdır, çünkü bu kişilerin potansiyel müşteriniz haline gelebilecek çok sayıda hayranı vardır.
Gucci bile ünlü blogcuları marka stratejisine dahil ediyor. Ayrıca, web sitenizde bir blog bulundurmak ve insanlardan web sitenize konuk yazar olarak katkıda bulunmalarını istemek , işletmenizle ilgili haberleri yaymanıza yardımcı olabilir.
Seni Farklı Kılan Ne?
Hangi işe başlamayı planlıyor olursanız olun, sizinle aynı şeyi yapan birçok benzer işletme olması çok muhtemeldir.
Ancak tüm bu rakipler arasında kendinizi nasıl öne çıkaracağınız sizin elinizde. Daha da önemlisi, müşteri çekmek istiyorsanız, müşterinizden farklı olan farklılaşma noktanızı belirlemeniz gerekecektir. Bu faktör sizin gücünüz olarak hareket edecek ve ürününüz bu güç ile tanımlanacaktır.
Coca-Cola ve Pepsi örneğini alın. Her iki şirket de tatlı gazlı içecekler sunuyor ancak her markanın farklı ve çok sadık bir kitlesi var.
Şimdi, bu iki içeceğin farkı ne? İkisi de siyah ve ikisi de karbonatlı! Zevklerinde çok mu farklı? Belki. Ancak eşit derecede önemli olan kendilerini nasıl konumlandırdıklarıdır.
Coca-cola, aileniz ve arkadaşlarınızla güzel zamanları paylaşmakla ilgilidir. Öte yandan, Pepsi müzik, eğlence ve oyunlarla ilgilidir.
Bir Misyon ve Vizyon ifadesi oluşturun
Küçük işletme markalaşmasında bir başka nokta da uygun bir misyon ve vizyon beyanına sahip olmaktır .
İlk bakışta, misyon ve vizyon ifadesi aynı görünebilir, ancak değildir.
Misyon, bir marka olarak sizin burada ve şimdi ne istediğinizi tanımlar. Misyon ifadesi çoğunlukla uzun vadeli hedeflerinizle ilgilidir.
İster hizmet ister imalat sektörü olsun, hemen hemen her tür işletmenin iyi tanımlanmış bir misyon ve vizyon beyanı vardır. Ayrıca ihtiyacınız var mı? Evet yaparsın!
Son olarak, misyon ifadesi ne yaptığınızın bir hatırlatıcısı olarak hareket edebilir ve vizyon ifadesi nereye gitmek istediğinizin bir hatırlatıcısıdır.
Küçük işletme markalaşması, ilk bakışta küçük işletmeler için abartılı görünebilir ama öyle değil.
Markalaşma önemlidir ve işinizde umduğunuz her şeyi elde etmenize yardımcı olabilir.
Ayrıca , girişiminiz için marka bilinirliği oluşturmak için atmanız gereken ilk adımlardan biridir.