B2B Video Pazarlama Stratejisi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken 9 Şey

B2B Video Pazarlamanın Temel Kılavuzu

Dünyanın her yerinde giderek daha fazla işletme video pazarlama tekniklerini bir şekilde kullanıyor. Her yıl akıllı telefonlara erişim arttığından bu hiç de şaşırtıcı değil. Ayrıca, yavaş yavaş, dünyanın dört bir yanındaki insanlar daha hızlı ve daha hızlı internete erişiyor. Dolayısıyla internet hızı artık kullanıcıların video izlemelerini eskisi kadar engellemiyor. 

Peki, video B2B pazarlamanızda size nasıl yardımcı olabilir?

İlk B2B pazarlama videonuzu yapmadan önce nelere dikkat etmelisiniz?

Olayları en başından alalım.

B2B Pazarlama Nedir?

Video pazarlama dünyasında işlerin nasıl yürüdüğü ve ne yapmanız gerektiği hakkında konuşmadan önce, öncelikle B2B pazarlamanın ne olduğunu ve B2C’den nasıl farklı olduğunu anlamak önemlidir . İşletmeler arası pazarlama, bir işletmenin kendi bünyesinde ürettiği belirli bir ürünü, böyle bir ürüne ihtiyaç duyan başka bir şirkete satmayı amaçladığı süreçtir. B2B pazarlama, yeni müşterilere ulaşmak için ihtiyaç duyabileceğiniz bazı ek yaklaşımlara sahip olmasına rağmen, birçok yönden B2C pazarlamaya oldukça benzer. 

B2B pazarlama, belirli bir sektördeki belirli bir grup insan veya küçük gruplar etrafında döner. B2B pazarlamada temel amaç , organizasyondaki yönetici veya üst düzey bir karar verici ile iyi ilişkiler içinde olmaktır. Öte yandan, B2C tarafında, işletme doğrudan ürünlerinin tüketicileriyle iletişim kurar. 

B2C’de, tüketicinin son ürünü aldığı sürece iş tarafındaki tüm teknik bilgileri bilmesine gerek yoktur. Ancak bir B2B ilişkisinde müşteriye veya bir işletmeye tüm teknik bilgilerin aktarılması önemlidir çünkü ürününüzü bir şekilde kendi şirketlerinde kullanacaklardır.

B2B’de karar verme süreci daha uzun sürer , ancak B2C’de tüketici kararını kolaylıkla yerinde verebilir ve ürünü satın alabilir.

B2B Video Pazarlama Stratejisi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken 9 Şey

1. Stratejinizi Tanımlayın

Herhangi bir video pazarlama stratejisi için geçerli olan eski bir söz vardır; “Planlamayı başaramamak, başarısızlığı planlamaktır.” Bu, markanızın başarısı için sağlam, iyi planlanmış bir video pazarlama stratejisine sahip olmanın önemini vurgulamaya yardımcı olur.

İyi bir video pazarlama stratejisine sahip olmanın kritik yönü, onu diğer pazarlama stratejilerinizle sorunsuz hale getirmektir. Video pazarlamanın, daha fazla müşteri elde etmek için kullanmanız gereken bağımsız bir taktik olmadığını unutmayın. İşletmeniz için koyduğunuz diğer pazarlama tekniklerini ve stratejilerini tamamlaması gerekir.

2. Hedeflerinizi Belirleyin

Başlamadan önce hedeflerinizi belirlemekten daha önemli bir şey yoktur. Pazarlama videonuz için hedefler belirlemek için videonun amacını anlamanız gerekir.

Hedef belirlemenin en iyi yolu, hem video hem de üzerinde çalıştığınız diğer pazarlama stratejileri için tek bir hedefe sahip olmaktır. Bu aynı zamanda videonun stiliyle birlikte içeriğine de odaklanmanıza yardımcı olacaktır. Video pazarlamanızla hedeflediğiniz büyüme huninizin belirli bir bölümünü aklınızda bulundurun.

3. B2B Pazarlama Videolarının Türleri

Tüm B2B pazarlama videoları aynı kategoriye ait değildir. Aslına bakarsanız, bir videoyla neyi başarmaya çalıştığınıza bağlı olarak oldukça farklı olabilirler.

Bir yandan Facebook’ta eğitici videolu bir video reklamınız olabilir. Öte yandan, ürün veya hizmetinizin ana sayfasına yerleştirilmiş bir referans videosuna sahip olabilirsiniz.

Birçok B2B pazarlama videosu türü vardır, ancak bunlar en yaygın olanları:

1. Referans videosu

2. Vaka çalışması videosu

3. Eğitim videosu

4. Öğreticiler

5. Öne çıkan videolar

6. Canlı akış platformlarında web seminerleri

4. İzlemesi Keyifli İçerik

Videonuzun içeriğinin etkileyici olması için karmaşık olması gerekmez.Bir video, müşterilerinizin bir hizmet veya ürün açısından ne sunduğunuzu anlamasına yardımcı olacaktır. Videonuzu, kendisini tanımlayacak ve izleyiciye ürününüzün sağlayacağı çözümlerin listesini verecek şekilde yapmaya çalışın, aynı zamanda videonun tonunu yarı resmi ve eğlenceli tutmaya devam edin.

Unutmayın, hiç kimse eğlenceli olmayan veya eğlenceli hiçbir şeyin olmadığı, iş jargonuyla dolu sıkıcı, videoları izlemekten hoşlanmaz.

5. Videoyu Kısa Tutun 

Çevrimiçi içerik yazarken hepimiz biliyoruz , metnin uzunluğu ne kadar büyükse, dönüşüm ve trafik o kadar yüksek olur. Ancak konu pazarlama videosu istatistikleri olduğunda işler biraz farklıdır. Genellikle videonun uzunluğu ne kadar küçükse etkileşim o kadar büyük olur . Bir araştırma, B2B pazarlama videolarının %75’inin 2 dakikadan kısa olduğu sonucuna varmıştır. Bir dakika uzunluğundaki videolar bile, eğer iyi yaptıysanız, bir izleyicinin dikkatini çabucak çekebilir. 

Hedefe ulaştığı ve müşteriyi sunduğunuz ürün hakkında düşünmeye sevk ettiği sürece, videonun kısa olması önemli değildir. Ancak, daha uzun bir videoya ihtiyaç duyabileceğiniz bazı durumlar olduğunu unutmayın. Potansiyel müşteri ürününüze ilgi gösterdiğinde  , satış hunisinin alt kısımları için daha uzun videoları kaydetmeniz gerekecektir .

6. Videonuzun Storyboardu

Markanız için harika bir pazarlama videosuna sahip olmanın anahtarı, her şeyden önce iyi bir senaryoya sahip olmaktır. Bir storyboard, yalnızca videonun görsel ana hatlarını anlamanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda videonun oluşturulmasında yer alan diğer tüm kişilerin videodan neye ihtiyacınız olduğu hakkında bir fikre sahip olmalarına da yardımcı olur.

Örneğin, video ekibinizle birlikte kamera arkasındaysa, günlerinin ofiste nasıl geçtiğini ve hangi aktiviteleri gerçekleştirdiklerini gösterebilirsiniz. Veya bu bir çevrimiçi satış rehberiyse , süreci tanımlamanız, izleyicileri daha fazla ayrıntıya sokmanız ve bazı satış ipuçlarıyla tamamlamanız gerekir.

Film şeridini baştan sona yapın ve anlatıcının dikte edeceği senaryoyu teslim edin. Hem storyboard hem de senaryo, insanların videoda ne yapmaları gerektiğini ve rollerinin nasıl hareket etmesi gerektiğini bildirmelidir.

7. Bütçenize Karar Verin

Video pazarlamanızla ne istediğinize dair net bir strateji oluşturduktan sonra, video kampanyanıza ne kadar harcamak istediğinize dair bir bütçe yapın.Ekipman kiralama da dahil olmak üzere ihtiyaç duyacağınız her şeyin bir listesini yapın.

Buna ek olarak, videonuzu çekip editleyecek kişilere ne kadar ödeyeceğinizi de hesaplamanız gerekecek. İzleyebileceğiniz diğer yol ise projeyi dışarıdan temin etmek ve profesyonel bir prodüksiyon ekibi kiralamaktır. Sadece vizyonunuzu ve gereksinimlerinizi açıklayın, size son videoyu vermek için gerisini onlar halledecektir. 

8. Duygusal Bir Dokunuş Ekleyin

Birçok pazarlamacı, B2B pazarlamada kazanmanın anahtarının rasyonellik olduğunu düşünür, ancak araştırmalar videonuzda duygusal bir bağlantıya sahip olmanın izleyiciler üzerinde daha önemli bir etki yaratmanıza yardımcı olacağını göstermiştir. Duyguları çok ince tuttuğunuzdan emin olun,baskın olmamalıdırlar.

Duygusal bir dokunuş eklemenin temel amacı, izleyicinin videonuzu yalnızca üründen dolayı değil başka şekillerde de beğenmesini sağlamaktır. Bugün, birçok B2B pazarlama videosu, merak duygusuyla birlikte bir mizah unsuruna sahiptir. Bu ikisi, videoyu heyecanlı ve eğlenceli tutmada önemli bir rol oynuyor. 

9. Pazarlama Videosunu Değerlendirin 

Video tüketici yolculuğunu tamamladıktan sonra, projenin başlangıcında KPI’ların rolünü oynayan metrikleri izlemeniz gerekli hale gelir. Bu, videonun performansı hakkında geri bildirim almanıza yardımcı olur ve bu da stratejinin ne kadar etkili olduğunu bilmenizi sağlar. Bu metrikler ayrıca gelecekte video pazarlama stratejiniz için çekeceğiniz tüm yeni videolar için bir rehber görevi görür.

Dijital Pazarlama Enstitüsüne göre , pazarlama videoları için en yaygın KPI’lardan bazıları şunlardır:

1. Etkileşim

2. Oyun oranı

3. Görüntüleme sayısı

4. Tıklama oranı

5. Sosyal medya paylaşımı

6. Dönüşüm oranı

Related Posts