ERP ve CRM: İşletmeniz İçin En İyisi Nedir?

ERP ve CRM: İşletmeniz İçin En İyisi Nedir? ERP mi CRM mi?

İşinizi yönetmek söz konusu olduğunda, büyük olasılıkla tüm verilerinizi düzenli tutmak için yazılım yardımına ihtiyaç duyduğunuz bir noktaya geleceksiniz. ERP ve CRM karşılaştırması burada devreye giriyor.

Hem ERP’ler hem de CRM’ler özünde işinizin verimliliğini artırmayı ve sonuç olarak kârını artırmayı amaçlar. Ancak bu iki sistemin benzerlikleri olsa da, önemli ölçüde farklı kullanım durumları vardır. 

ERP nedir?

ERP, Kurumsal Kaynak Planlaması anlamına gelir. “Kurumsal” kelimesinin kullanımından da anlaşılacağı gibi, öncelikle işletmeler ve büyük işletmeler tarafından kullanılmaktadır.

ERP, bir işletmenin verilerini merkezileştirmeyi ve farklı departmanlar arasındaki iletişimi kolaylaştırmayı amaçlar. Bir işletmenin tüm verilerini gerçek zamanlı olarak merkezi ve güncel tutarak farklı departmanlar arasındaki iletişim gecikmelerini azaltabilir ve sonuç olarak üretim, dağıtım ve diğer süreçleri hızlandırabilir. 

ERP’ler modüler sistemlerdir. Bu, bir ERP satın aldığınızda, aslında birkaç farklı yazılım parçası satın aldığınız anlamına gelir. Geleneksel olarak, bu yazılım parçaları üretim, dağıtım, muhasebe, insan kaynakları ve tedarik zinciri operasyonlarına odaklanır. ERP sistemleri müşteri hizmetleri, satış ve hatta CRM yolunda bazı çözümler sunarken, geleneksel olarak bunun için kullanılmazlar. 

Geleneksel ERP sistemleri, şirket içinde bir şirketin sunucusunda çalıştırılır ve farklı departmanları birbirine bağlamak için BT altyapısını kullanır. Bazen, belirli bir iş için özel olarak inşa edilirler. Genellikle her şeyin sorunsuz çalışmasını sağlamak için BT personeline ihtiyaç duyarlar. Anlayabileceğiniz gibi, geleneksel ERP sistemleri oldukça maliyetli olabilir. Genellikle yalnızca büyük kurumsal operasyonlar için uygun maliyetlidirler. 

Ancak, bulut tabanlı ERP’lerin ortaya çıkmasıyla birlikte birçok sağlayıcı bir SaaS iş modeli altında çalışmaya başladı. Bu model, bir ERP çalıştırmanın maliyetini büyük ölçüde azalttı. Ayrıca, özellikle küçük işletmelere yönelik bazı şirket içi çözümler de vardır.

İşletmeler, tüm verilerini merkezileştirmek, süreçlerini kolaylaştırmak ve otomatikleştirmek ve farklı departmanlar arasındaki iletişimi kolaylaştırmak için ERP’leri kullanır.

Büyük işletmeler çok sayıda küçük verimsizliğe sahip olma eğilimindedir. Ve hepsini topladığınızda, büyük paralara mal olabilirler. Bir ERP, bu verimsizliklerin bazılarını ortadan kaldırarak işletmelerin maliyetleri düşürmesine yardımcı olabilir. İşletmenin daha verimli çalışmasını sağlayarak karı da artırabilir. 

Bir ERP kullanılmadığında, büyük işletmeler departmanlar arasında veri iletişimi ve paylaşımı konusunda önemli sorunlar yaşayabilir. 

Örneğin, dağıtım departmanı elektronik tablolarını bir şekilde düzenleyebilir. Bununla birlikte, satış departmanı bunları tamamen farklı bir şekilde ortaya koymuş olabilir. Bu iki departman birbiriyle veri paylaşmaya çalıştığında, iki veri setini birleştirmeleri gerekir. Bu kulağa yeterince basit gelse de, aslında veri kümelerinin doğru bir şekilde birleştirilmesini sağlamak için uzmanların yardımını gerektiren çok karmaşık bir süreç olabilir.

Bu sadece biraz zaman almakla kalmaz, aynı zamanda onları yanlış birleştirme riski de vardır. Bu, bir yedekleme yoksa verilerin kaybolmasına neden olabilir. Veri kümeleri birleştirilmezse departmanların her bilgiyi telefon, e-posta veya yüz yüze iletmeleri gerekir. Ve iletişim uzun zaman alabilir.

ERP, verileri merkezileştirerek ve gerçek zamanlı olarak güncelleyerek tüm departmanların aynı kesin verilere erişmesini sağlar. Böylece daha verimli iletişim kurabilir ve daha iyi kararlar alabilirler. 

ERP, tedarik zincirlerini ve üretimlerini yönetmesi gereken işletmeler için en iyisidir. 

Bir ürün üretiyorsanız, ERP çok faydalı olabilir.

Bir ERP ile dağıtım, değişikliği veritabanına girer girmez her departman bunu görebilir. Bu, tedarikin büyük olasılıkla sorunu fark edeceği ve siparişi vermeyeceği anlamına gelir. 

CRM ve ERP karşılaştırmamıza geçerek, CRM’e de bir göz atalım.

CRM nedir?

CRM, Müşteri İlişkileri Yönetimi anlamına gelir. ERP bir şirketin kaynaklarını yönetirken, bir CRM bir şirketin müşteri ilişkilerini yönetir.

Bir CRM, müşteri bilgilerini kaydetmenizi sağlar. Bu bilgiler, sipariş geçmişi ve iletişim bilgilerini, potansiyel bilgileri depolamayı, pazarlama kampanyalarını yönetmeyi, satış hattını yönetmeyi, satış bilgilerini analiz etmeyi ve daha fazlasını içerir. 

CRM’ler tamamen müşteri deneyimini optimize etmek ve satışları güvence altına almakla ilgilidir. İdeal olarak, bir CRM, hem satış hacmini artırarak hem de müşteriyi elde tutmayı artırarak karları artırmaya yardımcı olacaktır. 

CRM, müşterileri takip etmek ve satışları artırmak için kullanışlıdır. Bir CRM müşteri bilgilerini saklayabilir. Ardından, bu bilgiler daha sonra gelecekteki pazarlama kampanyaları için kullanılabilir.

CRM, satış ve müşteri hizmetleri temsilcilerinin potansiyel müşterileri ve müşterileri takip etmesini sağlamak için de kullanılabilir. CRM, satış departmanının müşterileri ve potansiyel müşterileri gruplara ayırmasına olanak tanır. Ayrıca, her bir segmentle nasıl başa çıkılacağına dair direktifler belirlerler. 

Genel olarak, CRM’ler işletmelerin devam eden tüm satış çabalarını takip etmelerine ve tamamlamalarını yönetmelerine yardımcı olur.

Bir potansiyel müşterinin web sitenize göz attığını ve telefon numaralarını ve e-posta adreslerini girerlerse ücretsiz indirilebilir e-Kitabınızı alabileceklerini fark ettiğini varsayalım. Potansiyel müşteri bilgilerini koyar ve anında veritabanınıza girer. 

Veritabanınızı ilk olarak kurduğunuzda, bu olay tetiklendikten bir gün sonra satış temsilcilerinin takip etmesini istediğinizi ayarladınız.

Böylece, ertesi gün, satış temsilcinize, o potansiyel müşteriyi araması için otomatik olarak bilgi verilir. Çağrıyı yaparlar ve ardından müşteriyi satış hattındaki bir sonraki aşamaya taşırlar.

ERP vs CRM: Sizin için en iyisi nedir?

Günün sonunda, hem ERP hem de CRM karı artırmaya çalışır, ancak bunu farklı şekillerde yaparlar.

ERP verimsizlikler ve yavaşlamalar nedeniyle maliyetleri düşürerek karı artırır. Tüm departmanların bu verilere erişebilmesi ve daha hızlı ve daha doğru kararlar alabilmesi için iş verilerini merkezileştirirler. 

CRM’ler ise satış hacmini artırarak karı artırır. Satış hunisini, müşteri/olasılık bilgilerini yönetir ve optimal satış rakamlarını sağlamak için pazarlama kampanyalarını yönetirler. 

İşleri biraz daha kafa karıştırıcı hale getirmek için: bazı ERP’ler kendi CRM’leri ile birlikte gelir, bu nedenle bazen karar sizin yerinize verilir.

İşiniz üretim tarafında ağır olmadıkça, bir ERP sizin için fazla bir fayda sağlamayacaktır.

ERP imalat dışı işletmelere bazı avantajlar sunar.ERP üretim sistemlerinden doğmuştur ve kökleri hala üretimdedir. 

Öte yandan CRM’ler daha fazla sayıda işletme için daha uygundur.Her işletmenin satması gerekir, ancak her işletme kendi ürünlerini üretmez.  

Hangisinin sizin için en iyisi olduğuna karar vermek için maliyetlerinize ve satış rakamlarınıza bakın.

Üretime çok mu fazla para harcıyorsunuz? Eğer öyleyse, verimsizlikleri ve maliyetleri düşürmeye yardımcı olması için bir ERP kullanmak isteyebilirsiniz.

Ancak yeterince satış yapmadığınızı fark ederseniz, işinizi büyütmenize yardımcı olacak en iyi seçenek muhtemelen bir CRM’dir .

ERP’ler ve CRM’ler farklı kullanım durumları sunarken, ikisi de kullanışlı ürünlerdir. İdeal olarak, çoğu işletme her ikisini de kullanır.

Ancak, birçok küçük işletmenin bu lüksü yoktur. Çoğunlukla, ERP’ler büyük, kurumsal düzeydeki şirketlere yöneliktir . Bu siz değilseniz, muhtemelen bir ERP’ye ihtiyacınız yoktur ve bir CRM ile daha iyisini yaparsınız. 

Hangi sistemin işinize daha uygun olduğunu gerçekten anlamak için kendinize şu soruyu sormalısınız: Fiziksel bir ürün mü yapıyorum ve maliyetleri düşürmem mi yoksa satışları artırmam mı gerekiyor ?

Bu sorunun cevabı sizi doğru seçime yönlendirecek ve ERP ile CRM arasında karar vermenizi sağlayacaktır.

Related Posts
Beautiful application screens
Image link

Download Popup

This is just a simple text made for this unique and awesome template, you can replace it with any text.