SEO için Görsel Optimizasyonu: 8 Maddeli Kontrol Listesi

SEO için Görsel Optimizasyonu: 8 Maddeli Kontrol Listesi

Görsel optimizasyonu, genel SEO stratejisinin en çok gözden kaçan kısımlarından biridir. Ancak, doğru bir şekilde uygulandığında web sitenize ziyaretçi çekmenize yardımcı olacak çok kullanışlı bir tekniktir.

Bu gönderide, gönderileriniz ve sayfalarınız için SEO dostu görsellerin nasıl oluşturulacağına ilişkin ipuçlarıyla birlikte görsel optimizasyon tekniklerini ihmal ederek neleri kaçırdığınızı öğrenin.

Görsel Optimizasyonu Nedir?

Görsel optimizasyonu, belirli standartları karşılamak için görselleri boyut, format ve çözünürlük açısından düzenleme işlemidir. Görsel (SEO) Optimizasyonu, arama motoru tarayıcılarına içeriğinizi tanımlayabilmeleri ve daha iyi görünürlük için daha yüksek sıralayabilmeleri için ek bilgiler sağlamayı içerir.

Artık görsel aramanın ne kadar trafik oluşturduğunu merak edebilirsiniz. Google bunun açıklanamayan bir sayı olduğunu söylüyor. 

Ancak, görsel optimizasyonunun size sitenize ziyaretçi çekmek için çok daha fazla fırsat vereceğini onaylayabiliriz.

Sadece birkaç kolay adımı izleyerek ziyaretçilere daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilir ve Google’ın görsel içeriğinizi doğru bir şekilde tanımlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Peki görsellerinizi arama için nasıl optimize edersiniz?

İşte tam kontrol listesi.

1. Görsel Yerleşimini Düşünün

Birçok web sitesi tasarımcısı, metni bölmek için rastgele yerlere bir veya iki resim atma hatası yapar. Ancak bunu yapmak, bağlamınızla ilgili olarak okuyucuların kafasını karıştırabilir ve dikkatini dağıtabilir.

Web sayfanıza görseller yerleştirirken, konunuza bir referans sağlamak için onları en çok eşlik eden metnin yanına yerleştirmeyi deneyin.

İdeal olarak, her web sayfasının üstünde bir kahraman veya öne çıkan resim olmalıdır, çünkü bu, sayfanıza göz atarken görüntüleyenlerin hemen göreceği alandır. Okuyucular için bir “tıklama tuzağı” olarak çalışacaklar ve belirli web sayfasını okumaya devam etmeleri için onları teşvik edeceklerdir.

Unutulmaması gereken bir diğer nokta da günümüz okuyucularının sadece tarayıcı olduğudur . İzleyicilerin çoğu, her kelimeyi okumak yerine yalnızca içeriğe göz gezdiriyor. Ve genellikle sıkılırlar ve bir kelime duvarına çarptıklarında web sayfasını terk ederler.

İlgilerini çekmek ve hemen çıkma oranlarınızı düşürmek için birçok farklı türde görsel eklemek önemlidir. Genel bir kural olarak, her kaydırma derinliğine bir görsel eklemek harika bir uygulama olarak kabul edilir.

2. Alakalı ve Benzersiz İçeriği Sağlayın

İçeriğinizi daha çekici ve kullanıcı dostu hale getirmek için her zaman alakalı ve değerli fotoğraflar eklediğinizden emin olun. En iyi resimler, konunuzu doğru bir şekilde temsil eden ve maddeyi bütünleştiren resimlerdir.

Bu nedenle, resimleri seçerken, eldeki konuya sadık kaldığınızdan emin olun. “Kediler Neden Bu Kadar Sevimli” başlıklı bir makale için sevimli bir köpek yavrusu fotoğrafını kullanmak istemezsiniz. Bu kötü bir kullanıcı deneyimi yaratacaktır. Ayrıca, okuyucuların yanlış bir bağlantıya tıkladıklarını veya daha da kötüsü spam aldıklarını düşünmelerine neden olur.

Unutulmaması gereken bir diğer şey de benzersiz görseller kullanmaktır. Google’dan John Mueller’e göre, “diğer sitelerle aynı resimleri kullanmak sayfanızın görünürlüğü için iyi olmayacaktır.”

SEO stratejinizin bir parçası olarak, yalnızca web sayfanıza özgü fotoğrafları kullanın. Hazır resim kullansanız bile , ilk birkaç sonuç sayfasında görünenleri tercih etmeyin. Bunun yerine, iyice araştırın ve rakiplerinizi taklit etmeyen fotoğrafları arayın. 

3. Doğru Dosya Formatını Seçin

Resimlerinizin sorunsuz bir şekilde yüklenmesini sağlamak için doğru dosya biçimini seçin. Ancak web sayfanız için en iyi formata karar vermek için mevcut popüler seçeneklerden bazılarını anlamanız gerekir. 

JPG: En yaygın biçimlerden biri olan JPG dosyaları, binlerce rengi işlemek için daha donanımlıdır. Genellikle büyük olan ve kaliteden ödün vermeden minimuma ölçeklenebilen resimler için kullanılırlar. 

PNG: PNG formatı, geniş bir renk paletini destekler. Ayrıca arka planların şeffaf olduğu yarı opak seçeneklere de erişebilirler. Düz fotoğraflar, grafikler, simgeler ve logolar için idealdirler. 

GIF: GIF formatı, başlangıçta grafikler için tasarlanmıştır ancak çoğunlukla internetteki animasyonlu görseller için kullanılıyor.

Tüm popüler görsel formatlarının kendi artıları ve eksileri vardır. Bununla birlikte, ideal optimizasyon için görsel kalitesi ve boyut arasında bir denge tutulması tavsiye edilir.

4. Mobil Uyumluluğu Tercih Edin 

Mobil, tüm web trafiğinin yaklaşık %50’sini oluşturur. Bu durumda, web sayfalarınızın (ve resimlerinizin) mobil uyumlu olmasını ve tüm ziyaretçilere benzer bir deneyim sunmasını istediğinizi anlamak doğaldır.

Genel olarak, resimleri cihazdan bağımsız olarak duyarlı hale getirmek için HTML, CSS ve JavaScript’in bir kombinasyonu kullanılır.

Ancak iyi olan şu ki artık çoğu yeni site zaten mobil uyumludur. Ancak, eski bir site kullanıyorsanız veya sayfanın kapasitesinden emin değilseniz, Google kolay bir test sunar. Bu testin yardımıyla web sitenizin mobil cihazlar için optimize edilip edilmediğini doğrulayabilirsiniz.

5. Doğru Çözünürlüğü Seçin

Birçok web tasarımcısı bu özelliği göz ardı ederken, resimlerinizin mümkün olan en iyi kalitesini sergilemek önemlidir.

Küçük boyutlu bir resminiz varsa, boyutu web sayfanızın düzenine göre manuel olarak büyütmek, resmin bulanık olmasına ve yönünün şaşırmasına neden olacaktır. Bu senaryodan kaçınmak için, piksel bilgilerini tutmak ve web sitenizde yüksek kaliteli, net bir kaynak görüntülemek için görsel yükselticilerden yararlanabilirsiniz.

Aynı zamanda, tam tersinden kaçınmayı hatırlamak da önemlidir: gerekenden daha büyük resimler eklememek. Örneğin, orijinal bir görsel 2400×1080 çözünürlüğe sahip olabilir. Ancak taktığınızda mevcut çözünürlüğün çok büyük olduğunu görüyorsunuz. Bu yüzden onu yalnızca düzenleyicide küçültmemelisiniz, bunu dosyanın kendisinde de yapmalısınız . Daha küçük görünmesi, öyle olduğu anlamına gelmez.

6. Dosya Boyutunu Küçültün 

Web sitenizde kullandığınız görseller, diğer birçok öğeden daha fazla bayt tüketir. Bu, sonunda yükleme hızını etkiler ve sayfanın performansını etkiler. 

Yakın tarihli bir araştırmaya göre, sayfa yüklenmesindeki bir saniyelik gecikme, dönüşümlerde %7’lik bir düşüşe neden olabilir. Yüklemesi üç saniyeden uzun sürerse, insanların yaklaşık %40’ı bir sayfayı terk eder.

Aynı kaderin web sitenize de gelmemesini sağlamak için, resimleriniz için mevcut olan en hafif boyutu kullandığınızdan emin olun. 

Squoosh , TinyPNG ve ImageOptim gibi resimlerinizin ağırlığını sıkıştırmanıza yardımcı olacak birkaç çevrimiçi araç vardır , böylece hızlı bir şekilde yüklenirler. Kaliteye dokunmadan dosya boyutunu otomatik olarak küçültmek için Adobe Photoshop’ta “web için kaydet” seçeneğini de kullanabilirsiniz. Görsel kalitesini aynı oranda düşürmeden dosya boyutunu önemli ölçüde azaltabileceğiniz için bu araçlar mükemmeldir.

Yeterli boyutta görsel sağlamak için sıkıştırma yeterli olmadığında, bir CDN Ağı kullanmayı düşünün.

Bu protokol ile resimler, coğrafi ağa yayılan birkaç sunucuya dağıtılacaktır. Daha sonra hızlı yükleme için en yakın sunucudan okuyucuya teslim edilecektir.

Ayrıca görsellere lazy loading ekleyebilir ve görüntülenmeleri gerekene kadar erteleyebilirsiniz. Basit bir ifadeyle, tembel yükleme, yalnızca ziyaretçi kendi özel alanına kaydırdığında resimleri yükler.

7. Kesin Dosya Adları Yazın

Resimlerinize açıklayıcı dosya adları yazmak, Google’ın ve insanların sitenizi daha iyi anlamasına yardımcı olur. 

Aksine, çoğu web geliştiricisi bu özelliği görmezden gelir ve görselleri “Image_740.jpg” gibi varsayılan dosya adlarıyla yüklemeye devam eder.

Ancak, arama tarayıcıları dosya adlarını değerlendirir ve bunları sıralama için yararlı bulur .

Web sayfanızın Google tarafından doğru bir şekilde deşifre edildiğinden emin olmanın en iyi yolu, resimleri uygun şekilde adlandırmaktır. Resim dosyalarınızı adlandırırken kısa ama açıklayıcı olun. Daha iyi görünürlük için stratejik olarak alakalı anahtar kelimeler eklemek de iyi bir uygulamadır.

8. Alt Etiketleri Kullanın

Herhangi bir nedenle yüklenemezse, resimlerinizin yerine Alt Etiketler görüntülenir. Ayrıca, Alt Etiketler, fotoğraflarınızı anlamak için ekran okuyucu kullanan görme engelli ziyaretçiler için yararlıdır.

Dosya adları gibi, alt etiketlerinizi de özel yapın, böylece arama motoru tarayıcıları ve ziyaretçileri tarafından kolayca anlaşılırlar.

Görsel optimizasyonu, arama sonucu sayfalarında daha iyi sıralama için uygulanması gereken temel bir SEO stratejisidir. Sayfanız için oluşturduğunuz görsel markalama, okuyucular için web sayfanızın kalitesini vurgulayacaktır. Bu nedenle, yukarıdaki ipuçlarını kullanarak onları mümkün olduğunca optimize edin.

İyi şanslar!

Related Posts