Yüksek Hemen Çıkma Oranlarına Ne Sebep Olur ve Nasıl Düzeltilir?
Hemen çıkma oranlarınızı düşürmek (ve dolayısıyla dönüşüm oranlarınızı yükseltmek) için harekete geçebilirsiniz. Hangi sorunları gidereceğinizi bilmeniz yeterlidir.
Hemen Çıkma Oranı Nedir?
Hemen çıkma oranı, başka bir sayfayı ziyaret etmeden veya herhangi bir işlem yapmadan açılış sayfanıza gelen ziyaretçilerin yüzdesidir.
Bilginize, kampanyaya özel bir açılış sayfasında hemen çıkma oranını ölçerken, hemen çıkma oranınız ve dönüşüm oranınız ters orantılıdır.Yani, diyelim ki %97’lik bir hemen çıkma oranınız varsa, %3’lük bir dönüşüm oranınız var demektir.
Özetle,açılış sayfalasında hemen çıkma oranınız dönüşüm sağlamayan ziyaretçilerin sayısını verir.
Hemen çıkma oranımı nasıl anlayabilirim?
Hemen çıkma oranınızı her zaman sayfanızın konusu ve hedefi bağlamında incelemelisiniz .
Bazı web sitesi türleri diğerlerinden daha yüksek hemen çıkma oranlarına sahip olma eğilimindedir. Blog sayfalarının ortalama hemen çıkma oranı %70 ila %90 arasındayken, içerik siteleri %40 ila %60 arasında değişir ve hizmet siteleri %10 ila %30 civarında takılır. Farklı hedefler, farklı hemen çıkma oranları.
Ayrı ayrı sayfa türleri açısından da farklılıkları düşünebilirsiniz. Bir blog yazısının hemen çıkma oranı yüksekse, bu, ana sayfanızda bir tane olması durumunda olduğundan çok daha anlaşılırdır. Blog gönderinizin sayfada gerçekleştirilebilecek bir amacı olabilirken, ana sayfanızın amacı ilk etapta ziyaretçiyi diğer sayfalara yönlendirmektir.
Dönüşüm oranları sektör, sayfa hedefi ve hatta okuma kolaylığı puanı gibi faktörlere göre değişir. Bu nedenle, hemen çıkma oranlarının aynı faktörlerden etkilenmesi şaşırtıcı değildir.
Yüksek Hemen Çıkma Oranlarının 3 Yaygın Nedeni ve Çözümleri
Açılış sayfanız, sektörünüz için normalden daha yüksek bir hemen çıkma oranına sahipse, bunun nedeni aşağıdaki üç yaygın nedenden biri olabilir. Endişelenmeyin, hepsinde hemen uygulayabileceğiniz düzeltmeler var .
1. Alakalı içerik eksikliği
Açılış sayfaları, dönüşümlere lazer odaklı olduğundan, ziyaretçiye de aynı şekilde odaklanmalıdır . Farklı izleyicilerin benzersiz zevkleri, hedefleri ve bilgi düzeyleri vardır. Herkese ulaşmak için açılış sayfanızı belirsiz tuttuğunuzda, sonunda hiç kimsede yankı uyandırmayacaktır .
Pek çok alaka düzeyi sorununun satış hunisiyle ilgisi vardır. Farkındalık aşamasında olan bir müşteriyle bir satışı kapatmaya çalışamazsınız ve daha sıcak bir müşteri adayı, yüzey seviyesindeki içeriğe iyi yanıt vermez. Dönüşüm hedefleriniz, metniniz ve tasarımınız, müşterinin satış hunisindeki yeri ile aynı hizada olmalıdır.
2. Yavaş yükleme süreleri
Müşteriler, daha hızlı yüklenen bir sayfa bulmak için Google’a geri dönebilecekken, yavaş yüklenen bir sayfayı beklemezler.
Yükleme standartları özellikle mobil kullanıcılar için acımasızdır. Yükleme süresindeki yalnızca üç saniyelik bir artış, bir sayfanın hemen çıkma oranını %32 artıracaktır . 10 saniyelik bir yükleme süresi, sıçramalarınızı %123 oranında artırır.
Ziyaretçilerin yanıtlarını şimdi alabilmeleri için yükleme hızınızın en üst düzeyde olduğundan emin olmalısınız. “Teknik” bir kişi olmasanız bile, sayfa yükleme hızını kontrol etmek ve düzeltmek için tonlarca araç mevcuttur.
Optimize etmek için yapmaya başlamanız gereken üç şey:
Sık sık hız testleri yapın: Açılış sayfası URL’nizi Google’ın PageSpeed Insights testine yerleştirin.
Yönlendirmelerinizi azaltın: Yönlendirme, ziyaretçiyi başka bir URL’ye gönderen bir URL’dir. En yaygın yönlendirme türlerinden biri, kullanıcıyı bir sayfanın mobil sürümüne gönderir ve Google , duyarlı tasarım yoluyla kaçınılmasını önerir .
Barındırma çözümünüzü kontrol edin: Bazı durumlarda, yükleme süreleri size değil, barındırma sağlayıcınıza bağlıdır. Diğer iki çözüm yardımcı olmazsa, URL’nizi sunucu hızını ölçen Bitcatcha gibi bir hız testi ile çalıştırın. Barındırıcınızın uluslararası yükleme sürelerini nasıl etkilediğini görmek için dünya çapında sitenizin hızını ölçen Pingdom gibi bir aracı da deneyebilirsiniz.
3. Kafa karıştırıcı düzen
Çoğu ziyaretçi bir açılış sayfasına belirli bir düzende bakar. Sayfa düzeniniz, insanların içeriği doğal olarak görüntüleme şekliyle örtüşmezse, müşterileriniz sayfadan geri döner.
İyi açılış sayfaları, görüntüleyenlere içerikleri boyunca rehberlik eden görsel bir hiyerarşiye sahiptir. Bilgileri F veya Z şeklinde bir model içinde sunarlar ve önemli öğelerin renkler, kontrast ve boyutla öne çıkmasını sağlarlar. Sayfanızın en kritik öğelerinin görsellerinizde öne çıkartmalısınız.
Açılış sayfanızın düzenini oluştururken, mobil cihazlarda iyi göründüğünden emin olun. Çalışmak için daha az alanınız olduğundan, esas olarak içeriğinizi yönetilebilir parçalar halinde sunmak için yeterli beyaz alan olduğundan emin olmanız gerekir.
Hemen çıkma oranları bilgilendirici olabilir, ancak açılış sayfanızın başarısında rol oynayan tek faktör değildir.
Yüksek bir hemen çıkma oranı, otomatik olarak kötü bir açılış sayfanız olduğu anlamına gelmez. Bunun yerine, bunu bir şeylerin yolunda gitmediğinin bir işareti olarak düşünün. Bu blog gönderisinde açıklanan düzeltmeleri yaptıktan sonra, hemen çıkma ve dönüşüm oranlarınız dahil olmak üzere açılış sayfası ölçümlerinizi takip edin. Açılış sayfası optimizasyonu hiçbir zaman tam değildir; daha çok zaman içinde metriklere dayalı ayarlamalar yapmakla ilgilidir.